Bawang putih atau nama botaninya Allium Sativum terhadap kesihatan telah diperakui sejak dahlu lagi. Pasti ada yang sudah mengetahuinya, kelebihan atau manfaat bawang putih itu sendiri. Tidak kira dari segi makanan dan sebaliknya.
Paling utama sekali ialah dari segi kesihatan, satu kajian telah menunjukkan sebatian yang diproses sel-sel darah merah dari bawang putih dihadamkan dan bertukar sebagai sel hidrogen sulfida di mana ia melegakan saluran darah dan meningkatkan aliran darah.
Oleh
yang demikian, pengambilan bawang putih mampu meningkatkan bekalan
semula jadi kimia dalam badan dan berperanan mengurangkan risiko
penyakit jantung. Terdapat pelbagai kajian
yang telah dilakukan oleh penyelidik yang menunjukkan pelbagai
keputusan yang berbeza mengenai khasiat
bawang putih.
Sebagai
contoh, beberapa kajian telah menemui beberapa manfaat, tetapi dalam
satu kajian berasingan pula menunjukkan khasiatnya untuk mengurangkan
risiko penyakit jantung. Dalam
kajian oleh penyelidik Benavides Gloria dari Universiti Alabama di
Birmingham telah menganalisis kesan jus yang diekstrak daripada bawang
putih pada sel darah merah manusia di dalam makmal.
Beliau
mendapati sel-sel darah merah dengan serta-merta mula menghasilkan
hidrogen sulfida selepas mendapat dos kecil bawang putih. Jumlah bawang
putih yang diuji di makmal adalah
lebih kurang sama dengan dua ulas bawang putih untuk orang dewasa
biasa.
Ujian
selanjutnya menunjukkan tindak balas kimia utama yang berlaku kepada
membran sel-sel darah merah, tetapi sejumlah kecil hidrogen sulfida juga
dihasilkan dalam sel.
Beberapa
tumbuhan selain daripada bawang putih mengandungi blok binaan hidrogen
sulfida untuk memberi manfaat kesihatan dan para penyelidik mengatakan
bawang putih adalah satu-satunya
bahan yang biasa digunakan dalam diet manusia.
Ini menunjukkan bahawa khasiat
bawang putih mampu mengurangkan
risiko penyakit jantung. Melancarkan aliran darah dalam badan serta memberikan kecergasan kepada tubuh badan.
Mungkin
ada di antara kita tidak gemar memakan makanan yang mempunyai bawang
putih, jika ada pun pasti diasingkan. Mungkin sekarang anda boleh mula
memakan bawang putih setelah
mengetahui apa itu khasiat bawang putih di atas.
No comments:
Post a Comment